dilluns, 28 d’abril de 2008

Nou debat sobre propietat intel·lectual a Canal Sur

El passat dia 23 d'abril, el dia del llibre, al programa "Mejor lo hablamos" de Canal Sur, va tenir lloc un nou debat sobre propietat intel·lectual.

La taula anticànon comptava amb la presència de David Bravo (advocat especialista en el tema) Javier Capitàn (periodista), Anuschka (Dj) i Ofelia Tejerina (advocada de l'AUI).

A l'altra banda (procànon) Manuel Pimentel, Pilar Távora, Eva Orúe i Antonio Martínez Ares.

La banda procánon es va dedicar a criminalitzar internet i a dir que qui no aprova el cánon no vol que els autors cobrin per la seva feina, cosa que en cap moment es va dir i que fins i tot en David Bravo va recalcar en diverses ocasions.

Una vegada més es dediquen a negar els avantatges que els autors obtenen de la xarxa; una promoció completament gratuïta i molt més directa i efectiva que la que es fa pel mitjans "tradicionals".

També va sortir el tòpic que equipara les descàrregues amb les vendes no efectuades; qualsevol amb dos dits de front sap que això no és cert, al contrari, el fet de poder descarregar i conèixer provoca que en certs casos acabem comprant l'original. Probablement si no haguéssim conegut mai hauríem comprat.

Pel que fa a les intervencions, m'ha donat la sensació que la banda anticànon era un bloc més compacte, amb arguments molt millors que els de la banda procànon, sobretot les d'en David Bravo que mai s'exalta i sempre argumenta; un crack.

Una de les coses que menys m'ha agradat han estat les intervencions del sr. Ares, gens argumentades i que simplement es dedicaven a desqualificar i criticar.

Tampoc m'ha agradat la moderadora, amb talls als tertulians de la banda anticànon mentre parlàven.

En fi, un model de negoci on ens etiqueten de pirates quan els més lucrats no som nosaltres, i sinó que li diguin a la SGAE i els seus més de 300 milions d'euros d'ingressos en concepte de cànon.

I és que el cànon l'estem pagant per coses que no ténen res a veure amb la propietat intel·lectual, però ens ho fan pagar "per si de cas".

El debat està servit...