divendres, 16 de maig de 2008

En defensa de l'estat ateu

Navegant per un de tants blogs sobre linux i Ubuntu en especial, he anat a parar a un anomenat La Caja Blanca.

Allà hi ha una entrada anomenada "En defensa del estado ateo" en la que l'autor enumera una sèrie de motius pels que ell creu que un estat hauria de ser ateu, és a dir, aconfessional.

Si voleu podeu llegir l'entrada original i jo, aquí, únicament la tradueixo al català.

1.- L'única forma d'estat que pot assegurar la no ingerència en els assumptes relatius a les creences en religions, mites i/o supersticions del poble és aquella en la que l'estat mateix no professa ninguna religió, mite o superstició. D'aquesta forma l'estat, tot i sent permissiu amb tota creença respectuosa amb els no creients, s'assegura la veritable llibertat religiosa.

2.- Perquè en el moment en què l'estat o el seu representant (cap d'estat, ministre, alcalde o jutge) es manifesta públicament i durant l'exercici de les seves funcions a favor d'una religió, mite o superstició, està perjudicant a la resta, incloent, naturalment, al que no tenen ninguna creença.

3.- Perquè l'estat no ha de finançar ninguna activitat que no signifiqui un bé general pels ciutadans que formen part de l'estat. Els diners s'han d'invertir en medecina, transport, educació, feina... no en el suport a creences, al cinema o a les curses de braus. Liberalisme econòmic, però on l'estat advoca pel benestar dels seus ciutadans. Un estat protector però no impositor.

4.- Perquè cada persona ha de ser coherent amb les seves creences i han de ser, els creients d'una religió, mite o superstició els que la sustentin econòmicament. Només així aquesta comunitat serà completament independent de l'estat. Si una és depenent, la resta se sent "congregació de segona divisió". Atès que és inviable mantenir-les totes, no se m'ha de mantenir cap.

5.- Perquè les religions han de ser una decisió personal, presa per cada persona en plena possessió de les seves facultats com pot ser el fet de votar en unes eleccions a un partit o a un altre, l'estat no pot fomentar creença alguna per tal que sigui el propi individu, dins la seva llibertat, el que decideixi sense ingerències externes que no corresponen a l'estat.

6.- Perquè la moral no té res a veure amb les religions. Perquè la història de les religions i de les persones que les han professat estan plenes de fets immorals, guerres fratricides, tortures, empresonaments massius, violacions de les llibertats individuals i col·lectives... per això, les religions no s'han d'erigir com a posseïdores de la moral.

7.- Perquè les lleis han de ser creades i executades en base als drets dels individus, acordades pel comú dels ciutadans i no basades en creences que, mentre no es demostri l'existència de l'ésser màgic de torn, són molt probablement falses i no és lògic fonamentar les lleis en una cosa que molt probablement no solament és mentida sinó que a més no existeix.