dimecres, 11 de juny de 2008

Ubuntitzats

Doncs sí, a casa ja ens hem Ubuntitzat.

El primer pas ha estat eliminar qualsevol rastre de Windows del portàtil, que és l’ordinador que jo faig servir habitualment.

Des que vaig començar el semestre a la UOC i vaig instal·lar Ubuntu per a poder seguir l’assignatura de sistemes operatius, ja no he tornat a fer servir l’XP.

Bé, menteixo, sí que l’he fet servir però només per jugar al “Frets On Fire” però ara ja ni això.

Vaig descobrir que el problema de lentitud del joc en Linux era el fet de tenir activats els efectes d’escriptori, cosa que desactiva el DRI, que és la infraestructura que permet l’acceleració gràfica en entorns XWindows.

El tema estava en instal·lar el driver propietari d’ATI (cosa que ja t’ofereix el propi Ubuntu) i no activar els efectes d’escriptori, que són molt guapos però tampoc aporten molta més usabilitat.

D’aquesta forma he pogut veure un vídeo a 720p amb l’MPlayer, consumint poc menys del 40% de la CPU.

Així que veient que el propi Ubuntu ofereix, d’entrada, molt més del que ofereix Windows, que es poden obtenir aplicacions per aconseguir fer el mateix que en Windows (per un ús domèstic normal) i que, a més, les aplicacions són gratuïtes i fàcils de trobar, m’he decidit a eliminar l’XP i ara només en tinc una còpia virtualitzada amb VirtualBox per fer proves.

Per altra banda, també el vaig instal·lar al PC “petit” que és un P3 a 1GHz amb 320Mb de RAM i 20Gb de disc dur. De moment he mantingut Gnome (sempre puc passar a XFCE) i he deixat un escriptori el més semblant possible a l’XP, per allò de què el canvi sigui el menys traumàtic possible.

L’ús d’aquest PC és ocasional i es fa servir per navegar una mica, mirar el correu i jugar a jocs senzills ja que no pot amb res més.

Així que fa uns dies hi vaig instal·lar la Hardy Heron, ja està completament actualitzada i funcionant perfectament i consumeix només 2Gb de disc dur.

Pel què fa al PC que faig servir per projectar les pel·lícules, de moment hi mantindré l’XP fins que hagi jugat una mica més amb la Hardy que també hi tinc instal·lada.

He fet una sèrie de proves i n’he quedat gratament sorprès: tinc dues instàncies independents de GNOME, una direccionada a la sortida VGA i una altra direccionada a la sortida de S-Vídeo.

No he tingut cap problema en veure les pel·lícules fent servir VLC i activant la sortida SPDIF per a què l’ampli em decodifiqui el senyal multicanal i no sé si és cosa meva o què, però m’ha donat la sensació que la imatge és millor, més detallada que en windows.

Com veieu, de moment Ubuntu ha vingut per quedar-se. Em pregunto quant tardaré en eliminar l’últim XP...