divendres, 22 d’agost de 2008

Ubuntu i els xipsets RT2x00

Una de les coses bones d'Ubuntu és que suporta nativament molts (si no la majoria) dels dispositius estàndard.

Entre aquests dispositius hi tenim les targetes de xarxa WiFi ja sigui PCI, mini-PCI o USB.

Aquestes targetes, per a poder funcionar, necessiten d'una electrònica que proporcionen una sèrie de fabricants entre els que tenim Ralink i entre els seus xipsets més habituals hi ha els RT2x00.

Un servidor té diversos PCs funcionant amb Ubuntu i en dos d'ells hi ha dispositius de xarxa basats en el xipset RT25000 de Ralink.

En instalar-hi el sistema operatiu els dispositius es detecten i configuren perfectament i des d'un primer moment és possible connectar-se a una xarxa WiFi i sortir a internet.

Així doncs, quin és el motiu d'aquesta entrada? Doncs que tot i que aquests dispositius funcionen bé, no funcionen de forma òptima.

Ho vaig notar en descàrregues llargues ja que en el monitor de xarxa que havia afegit al panell del Gnome, veia com la velocitat anava oscil·lant entre el màxim possible donada la meva connexió i un mínim que pràcticament era zero; tot això passava de forma periòdica.

Buscant per la xarxa vaig veure que, efectivament, el suport per aquests dispositius no és el que havia de ser però, afortunadament, hi ha una solució: fer servir els controladors proporcionats per un projecte opensource anomenat Serialmonkey.

A continuació us poso el què cal fer per a poder fer-los servir i tingueu en compte que tot això és vàlid per al xipset RT2500 i per una configuració en mode itinerant amb seguretat WPAPSK i encriptació TKIP. Imagino que per un altre xipset RT2x00 tot serà molt similar.

Primer de tot descarregueu els controladors més adients de la pàgina de Serialmonkey (aquests en el cas dels RT2500) en forma d'arxiu comprimit que haureu de descomprimir via menú contextual (botó dret) o des de la consola (tar -zxf ).

Un cop descomprimit tindreu una nova carpeta. Obriu un terminal i situeu-vos dins la carpeta Module que hi ha en el seu interior.

Un cop dins la carpeta module cal compilar el codi font fent un make. Recordeu que cal tenir instal·lat el paquet build-essential per a poder compilar; si no el teniu instal·leu-lo fent sudo aptitude install build-essential en un terminal.

Bé, un cop s'ha compilat tot, ho instal·larem fent un sudo make install.

Amb això hem compilat el codi font dels controladors i els hem instal·lat per al seu ús. Ara cal dir-li al sistema que no faci servir els actuals controladors i per això cal editar l'arxiu blacklist situat a /etc/modprobe.d. Podeu fer-ho fent un sudo gedit /etc/modprobe.d/blacklist i afegint les següents tres línies al final:

blacklist rt2500pci

blacklist rt2x00pci

blacklist rt2x00lib

Deseu els canvis.

Per últim, cal editar l'arxiu que conté la definició dels dispositius i com es connecten. Aquest arxiu s'anomena interfaces i es troba a /etc/network. Editeu-lo fent sudo gedit /etc/network/interfaces i afegui-hi les següents línies:

auto ra0

iface ra0 inet dhcp

pre-up ifconfig ra0 up

pre-up ifconfig ra0 down

pre-up ifconfig ra0 up

pre-up ifconfig ra0 down

pre-up iwconfig ra0 essid "elVostreESSID"

pre-up iwconfig ra0 mode Managed

pre-up iwpriv ra0 set AuthMode=WPAPSK

pre-up iwpriv ra0 set EnrypType=TKIP

pre-up iwpriv ra0 set WPAPSK="laVostraClau"

pre-up ifconfig ra0 up

Reinicieu l'ordinador i tot hauria de funcionar correctament. Podeu comprovar-ho fent un iwconfig per veure si el dispositiu s'ha connectat i a quina velocitat ho ha fet, i un ifconfig per a veure quina ip li ha assignat el vostre router.

1 comentari:

Bea ha dit...

Buenos días... si todavía no has resuelto el problema de los acentos, pásate por Ayuda de Blogger... mi mensaje está el segundo (Soy Caditen) y parece que están arreglándolo,,,, pásate para añadir el nombre de tu blog!!! Saludos y Suerte. Bea